Wordt de huur ieder jaar verhoogd?
Ga er vanuit dat de huurprijs elk jaar stijgt. Dat doen wij volgens de afspraken die in uw huurovereenkomst staan. In de meeste gevallen gaat de huurstijging in per 1 juli. Uiterlijk twee maanden daarvoor ontvangt u van ons een brief. Daarin staat hoeveel uw huur stijgt.
Met welke huurverhoging moet ik rekening houden?
De Rijksoverheid stelt elk jaar vast hoeveel de huur omhoog mag. In uw huurovereenkomst staat hoe en wanneer de huur jaarlijks mag stijgen. Uiterlijk 2 maanden voordat uw huur stijgt, krijgt u van ons een brief. Daarin lichten wij toe hoeveel uw huur per 1 juli stijgt.
Let op: is er extra geïnvesteerd in uw huurwoning? Dan gelden deze regels mogelijk niet. Dan hebben we met u andere afspraken gemaakt over huuraanpassingen.
Hoe kan ik bezwaar maken tegen de huurverhoging?
In de huurovereenkomst staat hoe de huur jaarlijks mag stijgen. Bent u het niet eens met onze huurverhoging? Dan kunt u bezwaar maken.
- Ik huur een geliberaliseerde woning
U kunt eigenlijk alleen bezwaar maken als wij ons niet houden aan de voorwaarden in de huurovereenkomst. Bijvoorbeeld als wij per ongeluk een ander of hoger percentage gebruiken dan in uw huurovereenkomst staat. Bezwaar maken doet u door contact met a.s.r. real estate op te nemen. Doe dit binnen 6 weken nadat u onze brief hebt ontvangen over de huurverhoging. Wij beoordelen dan of wij het met u eens zijn. - Ik huur een sociale woning
Bezwaar maken doet u door contact met a.s.r. real estate op te nemen. Doe dit binnen 6 weken nadat u onze brief hebt ontvangen over de huurverhoging. Wij beoordelen dan of wij het met u eens zijn. Zijn wij dat? Dan ontvangt u schriftelijk bericht over de (gedeeltelijke) aanpassing van de huurverhoging. Zijn wij het niet eens met uw bezwaar? Dan kunt u ook deHuurcommissie vragen om een uitspraak te doen.
Stapt u naar de Huurcommissie? Dan hoeft geen huurverhoging te betalen totdat de Huurcommissie uitspraak doet. Is de Huurcommissie het niet met u eens? Dan betaalt u de huurverhoging alsnog. Bovendien betaalt u € 25 aan leges. Dat zijn een soort administratiekosten. Kijk voor meer informatie op dewebsite van de Huurcommissie .
Wanneer kan ik géén bezwaar maken tegen de jaarlijkse huurverhoging?
Heeft u een sociale huurwoning? Dan heeft de Rijksoverheid vastgesteld in welke gevallen u géén bezwaar kunt maken tegen de jaarlijkse huurverhoging.
- Na verhoging komt uw huurprijs uit boven de maximale huurprijs van uw woning.
- De woonruimte is niet goed onderhouden. Ernstig achterstallig onderhoud is geen gegronde reden om bezwaar te maken. Wel kunt u een verzoek voor huurverlaging voorstellen.
- U huurt een geliberaliseerde woning. Hier gelden andere regels voor huurverhoging.
Kan ik ook een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen?
Ja, dat kan als u een sociale woning huurt. Dit bepalen wij jaarlijks.