Uitleg servicekosten

Wat zijn servicekosten?

Servicekosten komen bovenop uw kale huur. Dit zijn de kosten voor het onderhoud en beheer van de ruimten die u deelt met andere bewoners van het gebouw. Denk daarbij aan kosten voor gas, water, elektra, huismeester en kosten voor schoonmaak en tuinonderhoud. Wat precies onder deze servicekosten valt, staat in uw huurovereenkomst. Deze kosten hoeven niet voor iedere huurder hetzelfde te zijn. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de woning waarin u woont. Waaruit servicekosten mogen bestaan de overheid bepaald.

Waarom betaal ik servicekosten?

Bij het aangaan van een huurovereenkomst wordt een prijs overeengekomen tussen de huurder en de verhuurder. In veel gevallen bestaat deze prijs uit een kale huurprijs en een voorschotbedrag voor de servicekosten.

De kale huurprijs is de prijs die betaald wordt voor het gebruik van de woonruimte. De servicekosten bestaan uit de vergoedingen voor de bijkomende leveringen en diensten. Het gaat hier bijvoorbeeld om het schoonmaken van algemene ruimtes en het gebruik van roerende zaken.

U vindt de specificatie van de servicekosten in uw huurovereenkomst.

Welke servicekosten zijn er?

In uw huurovereenkomst staat welke servicekosten u betaalt. Dit kunnen zijn:

  • Divers/klein onderhoud;
  • Elektrakosten voor gemeenschappelijke voorzieningen
  • Kosten voor het gebruik van water t.b.v. gemeenschappelijke voorzieningen
  • Schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimten
  • Huismeesterkosten
  • Telefoonlijn (liftalarmering) van de lift
  • Individuele afrekening kosten verwarming
  • Administratiekosten

Wat houden de administratiekosten in?

Onderdeel van de servicekosten zijn administratiekosten. Deze kosten brengen wij in rekening voor het bijhouden van de kosten van onderhoud en het beheer van de algemene ruimten. Maar ook voor het opstellen van de jaarlijkse afrekening. Deze kosten mogen maximaal 5% zijn van de werkelijke servicekosten. Uitzondering hierop zijn de administratiekosten van de stookkosten. Deze is 1% als een externe partij de meting uitvoert, bijvoorbeeld meetbedrijf Ista. De minimale vergoeding die wij mogen berekenen voor administratieve werkzaamheden is € 7,50.

Maakt de verhuurder winst op de servicekosten?

We mogen geen winst maken op de servicekosten. De servicekosten verrekenen wij op basis van de werkelijk gemaakte kosten. U krijgt dan geld terug of u moet bijbetalen. We mogen alleen administratiekosten rekenen over de servicekosten.

Mogen er diensten en leveringen worden doorbelast die niet zijn opgenomen in de huurovereenkomst?

Wij mogen alleen het ‘servicepakket’ zoals dat in uw huurovereenkomst staat in rekening brengen. Of u er wel of geen gebruik van maakt, doet er niet toe. De dienst of levering staat u wel ter beschikking, denk aan de diensten van een huismeester. U kunt diensten en leveringen ook niet afzonderlijk opzeggen.

Mogen de diensten en leveringen worden uitgebreid?

Wij kunnen diensten en leveringen toevoegen die niet in uw huurovereenkomst staan. Maar deze wijzigingen in het ‘servicepakket’ kunnen wij niet zomaar doorvoeren. Dit kan pas als tenminste 70% van de huurders hiermee instemt. Een uitzondering hierop is als de toevoeging echt het algemeen belang dient.