Wat heb je nodig?
Bezem, harde borstel, stoffer en blik, groene zeep, emmer, schoonmaakdoek, raamtrekker en eventueel een stofzuiger.
Stap 1: Maak ruimte op het balkon of terras. Gooi weg wat de winter niet overleefd heeft en zet de rest van de meubels, windlichten, bloempotten en plantenbakken tijdelijk aan de kant.
Stap 2: Werk van boven naar beneden. Dus veeg eerst die spinnenwebben van de overstek of het plafond, dan alle stof en vuil met een zachte borstel van de ramen en kozijnen. Tot slot borstel je ook van boven naar beneden de meubels en potten schoon.
Stap 3: Heb je tegels op je balkon of terras? Veeg die dan schoon met een bezem. Gooi het afval met een stoffer en blik in de afvalbak of groencontainer. Heb je kunstgras? Gebruik dan een stofzuiger om al het losse afval, stof en zand te verwijderen.
Stap 4: De groene aanslag, algen en verkleuringen boen je eraf met een mengsel van vloeibare groene zeep en warm water en een harde bezem. Met de harde bezem kun je ook meteen je bloempotten en houten meubels schoon schrobben, je muren en de spijlen van het balkon.
Stap 5: Maak vervolgens de ramen en de kozijnen schoon met het sopje.
Stap 6: Dweil het hele terras/balkon na het schoonmaken met water na.
Stap 7: Maak de meubels, bloempotten en plantenbakken nog even schoon met een nieuw sopje en een schoonmaakdoek voordat je ze terugzet.
Niet doen
-
Gebruik geen hogedrukspuit bij verouderde, poreuze tegels. De tegels beschadigen daardoor nog meer zodat vuil zich gemakkelijker hecht en het balkon of terras volgend jaar nog lastiger is schoon te maken. Ook maakt een hogedrukspuit beton poreus en veroorzaakt het holtes in het betonoppervlak, waardoor het cement vocht opzuigt als een spons.
-
Gebruik ook geen schuurspons en schoonmaakmiddelen met een schurende werking.
-
Gebruik op je balkon niet veel water want je onderburen zullen het niet fijn vinden als er een grote hoeveelheid water langs je balkon naar beneden loopt tijdens het schoonmaken.
Wel doen
-
Controleer of het schoonmaakmiddel biologisch afbreekbaar is door te kijken naar keurmerken.
-
Veeg je balkon regelmatig en strooi er af en toe wat zand op, dan krijgt groene aanslag geen kans.
Wat te doen bij vogelpoep?
-
Zie je een duif op je balkon of tuintafel poepen? Poets het dan zo snel mogelijk weg. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt en hoe groter het risico op beschadiging van het onderliggende oppervlak.
-
Vogelpoep laat je met wat warm water losweken. Giet water op de poep, wacht enkele minuten en spuit op het terras de poep met de tuinslang weg. Houd de tuinslang op ongeveer een meter afstand, draai de kraan helemaal open en stel de sproeikop in op een zo hard mogelijke straal. De laatste restjes vogelpoep borstel je met een harde borstel weg.
-
Maak de borstel waarmee je de vogelpoep verwijderd hebt goed schoon, omdat in vogelpoep veel bacteriën zitten.