Het barbecueseizoen is gestart! Maar hoe voorkom je die hinderlijke rook? We hebben een paar professionele tips voor je verzameld. Maar ze garanderen geen rookvrije avond. Dus sluit uit voorzorg je ramen en deuren. En vergeet ook niet even langs je buren te gaan om ze te waarschuwen. Dan kunnen zij ook tijdig hun ramen en deuren dichtdoen. Wil je op een balkon barbecueën? Gebruik dan een elektrische barbecue. Een barbecue op kolen is uit veiligheidsoogpunt op het balkon niet toegestaan. Lees de 6 anti-rooktips voor de barbecue:
Barbecueën zonder zorgen
Soms kan een rokerige barbecue de pret van een gezellige avond bederven. Met deze tips wordt de eventuele rookoverlast veel minder.
1 Kies een windstille avond.
2 Een elektrische of gasbarbecue is minder vervuilend dan een houtskoolbarbecue. Nog beter is een solarbarbecue, een barbecue op zonne-energie.
3 Kies de perfecte plek: een stabiele ondergrond en uit de wind.
4 Kies je toch voor een houtskoolbarbecue, gebruik dan kokosbriketten of gezuiverd houtskool. Kokosbriketten en gezuiverd houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen).
5 Optimaliseer de luchtstroom: Mocht je nu een houtskool barbecue of een kamado (barbecue met isolatie) hebben, zorg dan voor een goede luchttoevoer in je barbecue door de ventilatieopeningen bij het aansteken volledig open te houden. Hierdoor kan de rook beter afgevoerd worden. Zo stikt het vuur niet en gaat het niet overbodig roken.
6 Gebruik aluminiumfolie of –bakjes om lekkend vet op te vangen, zo voorkom je de rook, die ontstaat door brandend vet.
We wensen jullie alvast smakelijk eten. En misschien lusten de buren ook wel een sateetje ;)