Mijn woonomgeving Actueel Nieuws Duurzame keuzes voor je huishoudelijke apparaten en je meubels

Duurzame keuzes voor je huishoudelijke apparaten en je meubels

Leestijd: 3 min

Gelukkig zijn er al veel mensen die duurzame keuzes maken. Ze kiezen bijvoorbeeld niet voor aardbeien midden in de winter, maar genieten er in het voorjaar en in de zomer van, als ze hier in Nederland buiten groeien. Of ze nemen vaker het OV of de fiets i.p.v. de auto. Duurzaam leven is óók duurzaam wonen. De meesten mensen zetten de verwarming een graadje lager en trekken een trui aan. Maar hoe maak je een duurzame keuze bij de aanschaf van je huishoudelijke apparaten en meubels? Met meer informatie wordt dat gemakkelijker.

De keuze voor een nieuw huishoudelijk apparaat of meubel kun je duurzaam maken. Maar daarvoor heb je wel informatie nodig. De mate van duurzaamheid draait onder andere om de keuze van het materiaal en om de manier waarop iets is geproduceerd. En ook waar iets geproduceerd is of waar de grondstoffen van het product vandaan komen zijn bepalend. Is het product gemaakt van afvalhout of gerecycled plastic in plaats van nieuw hout? Ook speelt de levensduur een rol. Een designstoel gaat decennialang mee. In die zin is dat ook duurzaam. Je hebt dus veel informatie over een product of een producent nodig om de juiste keuze te maken.

Hoe maak je een duurzame keuze voor nieuwe meubels?
Je kiest duurzaam door bijvoorbeeld geen fast furniture te kopen, maar meubels pas te vervangen als het nodig is. Kies dan voor meubels en apparaten die lang meegaan. Met tweedehands meubels zit je natuurlijk altijd goed. Maar als je iets nieuws wil of nodig hebt, dan is het uitkiezen nog niet zo eenvoudig. Want hoe weet je nou of een nieuw meubel écht groen is? Veel interieurmerken zeggen duurzaam te zijn, maar zijn ze dat ook écht? Dat is een goede vraag, die niet één, twee, drie te beantwoorden is. Interieur stylist Jet geeft je tips voor het maken van duurzame keuzes bij het kiezen van je nieuwe meubel.

Kies je voor repareren of vervangen van een apparaat?
Je hebt een apparaat dat kapot is of gewoon best oud. Wat nu? Zo lang mogelijk met je spullen doen en apparaten repareren, is bijna altijd het beste voor het milieu. Behalve bij oudere koelkasten, vriezers en wasdrogers: die kan je beter wel vervangen zegt Milieu Centraal. Hier lees je waarom.

Keurmerken die passen bij jouw keuze
Wil je een nieuw elektronisch apparaat aanschaffen, dan geven een oerwoud aan keurmerken je informatie over bijvoorbeeld energieverbruik, veiligheid, gebruik van schadelijke stoffen en recyclemogelijkheden. Milieu Centraal heeft in kaart gebracht hoe goed een keurmerk nou eigenlijk ‘scoort’. Ze laten je zien wat een keurmerk vraagt van de aangesloten producenten én hoe goed dat is ten opzichte van andere keurmerken.
Zo maak je aan de hand van het keurmerk makkelijker een duurzame keuze voor een nieuw apparaat.